Aquest diumenge al matí, més de 300 persones ens hem mobilitzat per tallar de manera intermitent l’N-240 a Juneda i fer sentir la nostra veu contra la planta de Nova Tracjusa, que promou el grup Griñó i Gestió Agroramadera de Ponent (GAP).
Des d’Aturem la Incineradora, hem organitzat aquesta acció en el marc de la nostra campanya de rebuig al sistema de funcionament d’aquest equipament, sumant-la a altres iniciatives com manifestacions i recollides de signatures. Tot i la pluja, considerem aquesta acció tot un èxit.
A partir de les onze del matí, hem iniciat els talls i hem aprofitat per informar els conductors aturats sobre els motius pels quals ens oposem a aquesta planta. A més, els hem ofert una peça de fruita com a símbol de la importància de preservar la qualitat dels nostres aliments i el nostre entorn.
Les interrupcions del trànsit s’han fet en intervals de 10 minuts, a la intersecció del carrer Anselm Clavé amb l’N-240, i han comptat amb la participació de veïns i veïnes de les Garrigues i d’altres comarques afectades, com el Pla d’Urgell. Amb pancartes en defensa de la salut i el territori, hem expressat clarament el nostre rebuig a aquest projecte.
La Lolita i el Javier, dues persones implicades en la lluita, ho tenen clar: “Vivim en un territori que ja supera els nivells de contaminació permesos i no podem permetre que s’hi instal·lin projectes com aquest. Hi ha alternatives més adequades i menys nocives per a la salut.”
També la Sílvia, de Juneda, ha remarcat la importància de sumar-se a la mobilització: “És obligatori fer sentir la nostra veu, no només per motius de salut, sinó per protegir tot el nostre entorn.”
El Ricard, un agricultor de les Borges Blanques, ens ha expressat la seva preocupació per la qualitat dels seus conreus: “Quines analítiques s’han fet? Com sabem com pot afectar aquest projecte a la fruita que produïm? No hi ha cap resposta clara, però sí una certesa: aquest projecte no ens beneficia.”
Conseqüències en la salut i el medi ambient
En la nostra mobilització, hem comptat amb el suport de professionals sanitaris com el pediatre de l’Àrea Bàsica de Salut de les Borges Blanques, Ramon Capdevila. El doctor, ha fet referència a diversos estudis que demostren que la qualitat de l’aire empitjorarà si el projecte tira endavant. Això tindrà un impacte directe en la salut mediambiental de les comarques afectades.
La població infantil és especialment vulnerable. Tal com ens ha explicat el doctor Capdevila, “els infants respiren moltes més vegades que els adults, i a més, el seu organisme està en ple desenvolupament, fet que els fa molt més sensibles a les emissions contaminants”. També ens ha alertat sobre possibles afectacions en el neurodesenvolupament i sobre les conseqüències a llarg termini, com problemes coronaris en l’edat adulta.
Demanem alternatives a la crema de residus
Aquesta lluita no és només una oposició frontal a la planta, sinó una defensa d’un model més sostenible. Tal com ha expressat Joan Vazquez, portaveu d’Ipcena, “avui donem continuïtat a la lluita contra la imposició d’una incineradora”. “No ens oposem al tractament de purins, però exigim que s’apliquin tècniques més avançades i segures, com ja es fa en altres llocs del món. La incineració de residus no és necessària i representa una greu amenaça per a la nostra salut i el nostre entorn“
A més, en un moment en què les normatives marquen la reducció progressiva de les emissions amb l’objectiu d’arribar a zero l’any 2050, Nova Tracjusa és una proposta “enquistada en el passat”, tal com ha dit Vazquez, i exigim als seus promotors que apostin per alternatives que no impliquin la crema de residus.
Malgrat que el projecte ja compta amb la llicència d’obres i està pendent de l’autorització mediambiental, des d’Ipcena i altres col·lectius ja hem anunciat que recorrerem a fiscalia per aconseguir la suspensió cautelar del permís. Aquesta setmana, dotze alcaldes de la comarca de les Garrigues ja han fet aquest pas. Els municipis que s’han sumat a aquesta acció són: les Borges Blanques, l’Espluga Calba, Vinaixa, Fulleda, l’Albagés, la Floresta, el Cogul, Cervià de les Garrigues, els Omellons, el Soleràs, els Torms i Arbeca.
Altres accions de rebuig a la planta
L’acció d’aquest diumenge és una més de les moltes que hem impulsat per aturar la posada en marxa de Nova Tracjusa. Durant anys, les entitats ecologistes hem organitzat manifestacions a Juneda, les Borges Blanques i Lleida, i cada cop comptem amb més suport.
El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya s’ha posicionat recentement sobre Nova Tracjusa.
Es van presentar 1.697 firmes per a que l’Ajuntament de Juneda freni el permís d’obres a Tracjusa.
Es pot signar el Manifest de les Borges Blanques contra el projecte