Si bé, avui en dia, la gestió dels residus derivats de l’activitat humana és un problema important a resoldre, també és cert que la contaminació atmosfèrica és un dilema ambiental molt rellevant a nivell mundial. Són múltiples els estudis i les investigacions que relacionen la mala qualitat de l’aire que respirem amb problemes de salut en la població, sobretot als més vulnerables com els infants, la gent gran, les dones embarassades i persones amb malalties cròniques. L’aire contaminat, segons estudis de l’Agència de Salut Pública de Catalunya provoca més morts prematures a l’any de les esperades, té efecte directe sobre el desenvolupament cognitiu dels nens i és causa directa d’ efectes adversos per la reproducció, d’afeccions respiratòries vàries i malalties del cor i de tot tipus de càncers.
La recuperació o eliminació dels residus a través del procés d’incineració o de gasificació (una forma de combustió) per instal·lacions com la de Tracjusa-GAP+Griñó de Juneda, representa inevitablement la generació i alliberació al medi ambient d’emissions i efluents tòxics que afecten als municipis propers, com les dioxines, -substàncies carcinògenes reconegudes pel Centro Internacional de Investigaciones sobre el Cáncer (CIIC, 1997)-, furans i altres Contaminants Orgànics Persistents (COPs), arsènics, crom, hidrocarburs aromàtics policíclics, cadmi, plom, entre d’altres substàncies (Comissió Europea 2006). Aquests productes resultants de la incineració contenen partícules en suspensió, moltes d’elles de tamany molt petit (ultrafines) que passen fàcilment als pulmons i allà s’absorbeixen a la sang. Són tòxics, i tenen efectes cancerígens i teratògens, fins i tot a baixes concentracions, per causa de la bioacumulació. Els estudis parlen d’ un excés de risc de càncer a la seva exposició, sobretot de pulmó, tumors de pleura, hematològics, com el limfoma no Hodgkin i leucèmies, digestius, ovàrics i cerebrals. De la mateixa manera, aquestes substàncies tòxiques es dipositen a sòls i aigües, passant a contaminar els aliments que posteriorment seran ingerits per la població.
La contaminació atmosfèrica a la qual contribueix ja a hores d’ara i contribuirà en excés amb l’ampliació desitjada, Trajusa-GAP+Griñó de Juneda, perjudica encara més i de manera particular a la comarca de Les Garrigues i la població dels municipis sota la seva àrea d’influència ( segons diferents estudis geobioclimàtics, fins a >30km a la rodona) ja que geogràficament i climatològicament parlant, ens trobem en una zona anomenada “de baixa capacitat atmosfèrica”, que obstaculitza la dispersió de les partícules contaminants més perjudicials per a la salut, exposant a la població d’aquests territoris a la seva inhalació de manera persistent i, sovint, a uns nivells més elevats dels legalment permesos.
Existeix una contradicció entre el desenvolupament de models de gestió de residus municipals i de plans de millora de la qualitat de l’aire (que tenen l’objectiu de reduir la contaminació atmosfèrica, sobretot de partícules contaminants i d’òxids de nitrogen presents en concentracions per sobre dels nivells fixats per les directives de la Unió Europea), i la proposta Tracjusa-GAP+Griñó que amb el pretext d’eliminar els purins pretén ampliar la planta i fer-la rendible amb la crema de tonelades de residus urbans provinents d’aquí i de molt més enllà!. D’altra banda, la comarca no ha de ser víctima de la gestió de residus no generats al territori.
Es disposa d’una àmplia experiència amb altres models de gestió de residus municipals que disminueixen significativament els riscos per la salut i el medi i són més sostenibles i ajustats a les necessitats de gestió de residus generats a la comarca.
En aquest context i com a professionals de la salut que atenen les poblacions afectades, ens resulta ineludible expressar el nostre rebuig davant de qualsevol projecte o iniciativa que suposi un empitjorament de la qualitat de l’aire del territori i, per tant, una exposició continuada a aquestes partícules contaminants potencialment perjudicials per a la salut de les persones.
És per això que mitjançant aquest manifest volem:
1.- Donar suport a la plataforma contra la incineradora + projecte de tractament de residus sòlids de Tracjusa-GAP+Griñó i expressar la nostra oposició a la llicència d’obres de la Nova Tracjusa
2.- Reivindicar mesures concretes per part de les institucions per reduir la producció de residus a nivell industrial i individual (amb accions com el porta a porta, reciclatge…) i d’aquesta manera reduir l’emissió d’aquests gasos, així com altres mesures que millorin la qualitat de l’aire existent.
3.- Millorar els controls de qualitat d’aire a l’àrea de les Garrigues i la plana de Lleida amb mesures que no defineixin globalment nivells de particules contaminants suspeses en l’aire < a 10 micròmetres sinó que precisi el nivell de les MP < a 2.5 micròmetres, les de major risc d’arribar a alvèols pulmonars i ser transferides a sang. Reivindiquem transparència en les dades, mecanismes de control eficaços dels nivells de partícules contaminants alliberades a l’aire per part les pròpies empreses i vigilància rigorosa per part de les institucions.
4.- Demanem que es declari aquest territori com a “Zona de protecció especial” per impedir que projectes que contaminants d’aquesta envergadura continuïin projectant-se i implantant-se al nostre territori, atmosfèricament de baixa capacitat. Un territori amb ja una elevada concentració d’empreses contaminants ( General d’Olis – crema de pinyolada d’oliva de tot l’estat espanyol-, Termosolar – crema de biomassa durant període nocturn-, per esmentar-ne 2 de la comarca)
5- Atendre al fet que en qualsevol acció social, pública o privada, han de prevaldre drets públics com el de la salut, recollit al nostre Estatut en l’article 23 i a l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans, drets que es veuran afectats amb estratègies com la incineració.
Els signants considerem que cal aplicar amb el màxim rigor els criteris de prevenció, afavorint la gestió dels residus atenent l’ordre de prioritat que demanen les normatives ambientals com son la reducció, la reutilització i el reciclatge, i per sobre de tot preservant la salut de les persones i el medi
Col·lectiu de personal sanitari de Les Garrigues i àrees afectades.
Per saber-ne més
1.The Health Effects of Waste Incinerators. Report of the British Society for Ecological Medicine. Desember 2005. Es pot llegir a la Web del CAPS: www.caps.cat/mediambient
2.Population Health and Waste Management. Scientific data and policy options. Report of a WHO Workshop. Rome, Italy, 29-30 march 2007. Es pot llegir a la Web del CAPS abans citada.
3.Incineratori, salute pubblica e interessi economici. Il pensiero di un gruppo de medici. Epidemiologia and Preventione 2008;32(1):8-11. Es pot llegir a la Web del CAPS abans citada.
4. “Efectes adversos en la salut humana dels contaminants emesos per la Planta de Cogeneració de Biomassa de La Garriga”, www.caps.cat , apartat medi ambient.
5.”VoPham T, Bertrand KA, Jones RR, Deziel NC, DuPré NC, James P, Liu Y, Vieira VM, Tamimi RM, Hart JE, Ward MH, Laden F. Dioxin exposure and breast cancer risk in a prospective cohort study. Environ Res. 2020 Jul;186:109516. doi: 10.1016/j.envres.2020.109516. Epub 2020 Apr 13. PMID: 32305677; PMCID: PMC7363533. Gasificación-y-pirólisis-2017.L’investigador sanitaris de reconegut prestigi, el Dr. Eduard Rodriguez Ferrer, toxicòleg i investigador del CSIC-IDIBAPS, assessor de la CE en salut: “ Tota combustió on intervenen substàncies orgàniques i Clor emeten dioxines i furans”.