T’expliquem tot allò que cal saber
DEFENSEM EL TERRITORI I LA SALUT DE TOTHOM!
Ens trobem davant d’una situació alarmant que afectarà la salut i el medi ambient de totes les persones que vivim a les comarques de les Garrigues, Pla d’Urgell, Urgell i Segrià i a les zones properes. La incineradora TRACJUSA-GRIÑÓ, amb la complicitat de l’ajuntament de Juneda, està a punt de convertir-se en una realitat, i el seu impacte pot ser devastador.
Sabeu que aquesta incineradora estarà situada molt a prop de casa nostra, al terme municipal de Juneda?, i que el radi de contaminació s’estendrà fins a uns 50 km de distància? Tots ho respirarem. Un altre punt important és que el Parlament de Catalunya va aprovar, el 5 de març de 2020, la moratòria de prohibició de noves incineradores, una mesura que no s’ha complert fins ara i que cal exigir que es respecti.
A més, cal destacar que l’empresa Griñó Ecològic SA, màxima accionista del projecte, està sent investigada per una presumpta vinculació amb una organització criminal internacional dedicada al tràfic il·legal de residus urbans, provinents d’Itàlia. Aquesta empresa ha dipositat de manera descontrolada milers de tones de residus urbans, incloent materials perillosos i tòxics, a localitats de Tarragona, la Planta de Constantí, l’abocador de Riba Roja, Saragossa i l’abocador de Conca com ha revelat la Guàrdia Civil i instrueix la investigació penal el jutjat nº 3 de Tarragona.
Com que l’Estat deixarà de donar ajudes a les plantes de purins, Nova Tracjusa aprofita aquesta situació per obtenir energia mitjançant la incineració de residus, fent així rendible el procés de tractament de purins i, al mateix temps, lucrar-se amb el comerç de residus urbans. Els ajuts de l’Estat són primes destinades a la venda de l’electricitat, pagant un sobrepreu per finançar la compra de gas natural. Ara, Nova Tracjusa, en no voler aplicar les millors tecnologies de baix impacte, com són la separació del sòlid i líquid i la depuració de l’aigua de forma mecànica i eficient, amb una incidència ambiental positiva, com es fa àmpliament als països del nord, vol recórrer a l’energia obtinguda de la incineració de residus per assecar purins i que el procés sigui rendible. És una estratègia de negoci amb clares intencions especulatives que no es duu a terme en cap lloc del món. Encara que els ajuts de l’Estat es paralitzin, des de la plataforma Aturem la incineradora de Juneda, creiem que hi ha altres solucions a la incineració i que el model que planteja Nova Tracjusa és una amenaça per al territori.
Segons converses mantingudes amb Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el passat 19 de març, el model de Nova Tracjusa no agrada a la Generalitat, però, de moment, no es preveu fer res per a paralitzar el projecte.
Nova Tracjusa justifica la incineradora de Juneda per tractar els purins, malgrat que existeixen altres formes més segures i sostenibles per a la seva gestió. Pretenen convertir-la en una “megafactoria” de brossa. Actualment amb una capacitat per cremar ara per ara 45.000 tones de residus a l’any. El principal objectiu de l’empresa és maximitzar els beneficis, que superarien els 20 milions d’euros anuals. El comerç de residus és un dels negocis més lucratius en l’actualitat, no podem permetre que la riquesa d’uns pocs vagi en detriment de la salut i el medi ambient de la plana de Lleida.
A les Garrigues es generen 7,137 tones de residus urbans a l’any. No obstant això, Nova Tracjusa preveu cremar 45.000 tones (6 vegades més del que es genera a la comarca) de manera que el dimensionament de la planta supera amb escreix el volum de generació de residus de la zona, fet que no respecta el principi de proximitat en la gestió dels residus. A més, Nova Tracjusa planteja una dependència de residus externs que res té a veure amb el model d’economia circular que proclama Nova Tracjusa, una afirmació que s’allunya completament de la realitat.
Els promotors de Nova Tracjusa asseguren que no serà una incineradora, però l’expedient de la Generalitat la classifica com a incineradora. Segons l’epígraf DEI 5.2, es tracta d’una instal·lació per a la valorització o eliminació de residus en plantes d’incineració o coincineració de residus. A més, d’acord amb el que estableix el Reglament d’Emissions Industrials (RD 815/2013, de 18 d’octubre), es defineix com a instal·lació d’incineració “qualsevol unitat tècnica o equip, fix o mòbil, dedicat al tractament tèrmic de residus, amb o sense recuperació de la calor produïda per la combustió”. També s’hi inclouen altres processos de tractament tèrmic, si les substàncies resultants s’incineren posteriorment, com ara la piròlisi o la gasificació.
Estudis científics i la pròpia OMS han demostrat que les incineradores emeten substàncies altament contaminants, com les dioxines i furans, que són cancerígenes i s’acumulen en els greixos animals i vegetals. Això posaria en perill la qualitat dels nostres productes. Sabem que una hora de funcionament de la xemeneia de Nova Tracjusa contamina 1.300 litres d’oli. Les substàncies tòxiques de la incineradora es dipositen a sòls i aigües, passant a contaminar els aliments que posteriorment seran ingerits per la població. Nova Tracjusa posarà en perill la qualitat de l’oli, el vi, la fruita dolça, la fruita seca, la carn de porc, ous, llet, entre altres.
View this post on Instagram
EL CLIMA
El clima de la plana de Lleida en magnifica la contaminació. El clima de les Garrigues i la plana de Lledia, sobretot a l’hivern a causa de les boires i també a l’estiu durant els potents anticiclons, fa que l’aire no es renovi i per tant que es concentrin nivells alts de contaminació. Ens trobem en una zona anomenada de “baixa capacitat atmosfèrica”. Aquest fet ve determinat per a una orografia en forma de depressió i situacios anticiclòniques amb altes pressions i inversions tèrmiques que provoquen boires, les boires obstaculitzen la dispersió de les partícules contaminants. Un estudi recent del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) constata que la boira agreuja la contaminació i aconsella disminuir les emissions.
QUALITAT DE L’AIRE
Tenim una qualitat de l’aire molt pobra. Segons l’estudi del CSIC té, de mitjana, una qualitat de l’aire igual o fins i tot inferior a la de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El clima, amb la presència de períodes de boira produïda per la inversió tèrmica i les altes pressions, concentren els contaminants que gran part de l’any superen els límits de contaminació establerts per l’OMS.
EXCÉS DE FOCUS EMISSORS DE CONTAMINACIÓ
Aquest fet es deu a l’existència de molts focus emissors altament contaminants. Als focus emissors “normals” lligats a l’activitat humana, agrícola i ramadera, cal sumar dos grans focus emissors derivats de la crema de biomassa industrial, el de la crema de pinyolada (General d’Olis i Derivats) i el de la crema de residus agraris i forestals (Termosolar Borges). La mala olor persistent de General d’Olis i Derivats SL és un indicador directe de la mala qualitat de l’aire a les Garrigues. La planta d’oleàcies (General d’Olis i Derivats) emet, hores d’ara, partícules contaminants que es relacionen amb infarts, malalties respiratòries, càncer, entre altres.
Nova Tracjusa aportarà més particules tòxiques a l’aire, com les dioxines i furans, sumant-se a les que ja emeten altres indústries presents al territori, amb efectes altament perjudicials per la salut de la població.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Davant aquesta situació, en què l’estudi del CSIC ens diu que actualment la qualitat de l’aire és igual o fins i tot inferior a la de l’Àrea Metropolitana de Barcelona hem d’aplicar el principi de prudència, cal ser prudents a autoritzar noves activitats emissores com Nova Tracjusa.
Malgrat això, i encara que 500 professionals sanitaris de la Plana de Lleida i la Conca de Barberà hagin signat un manifest sanitari en contra de la incineradora i hagin alertat dels possibles problemes de salut derivats de Nova Tracjusa; que s’hagin recollit més de 1.500 firmes en contra de la incineradora per part de veïns, entitats i formacions polítiques; així com la presumpta vinculació de Griñó, principal accionista de Nova Tracjusa, amb una organització criminal internacional dedicada al tràfic il·legal de residus, l’Ajuntament de Juneda ha atorgat recentment la llicència d’obres perquè Nova Tracjusa esdevingui una realitat. Paral·lelament, el Consell Comarcal de les Garrigues, presidit pel mateix Antoni Villas, alcalde Juneda, i amb el suport de Junts per Catalunya i el PSC, s’ha oposat a la celebració de consultes ciutadanes perquè els garriguencs i garriguenques puguin expressar-se sobre el futur del projecte. La comarca es queda sense el dret a decidir sobre temes tan importants com són la salut i el medi ambient.
View this post on Instagram
ELS EFECTES EN LA SALUT POSA EN ALERTA ELS SANITARIS
El 95% dels tècnics sanitaris de la comarca de les Garrigues han signat un manifest en contra. Llegeix el manifest
Existeix el manifest en defensa de la salut i en contra de la incineradora de Juneda elaborat pels sanitaris de les Garrigues. S’han aconseguit més de 500 signatures de suport al manifest entre professionals de les Borges Blanques, el Segrià, el Pla d’Urgell, l’Urgell, la Segarra, la Noguera i la Conca de Barberà. L’aire contaminat, segons estudis de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, provoca més morts prematures, té efecte sobre el desenvolupament cognitiu dels nens i és causa directa d’ efectes adversos per la reproducció, d’afeccions respiratòries vàries i malalties del cor i de tot tipus de càncers. La mala qualitat de l’aire afecta sobretot als més vulnerables com els infants, la gent gran, les dones embarassades i persones amb malalties cròniques.
Els productes resultants de la incineració contenen partícules en suspensió de mida molt petita i extrafina, que s’absorbeixen pels pulmons i passen a la sang. Encara que siguin en petites quantitats, s’acumulen i, a la llarga, provoquen efectes teratògens, és a dir, malformacions en nadons acabats de néixer i càncers en la resta de la població: càncers pulmonars, respiratoris, pleurals, de còlon, d’ovari, molts limfomes i moltes leucèmies, així com càncers de tipus cerebral. Garriguencs i garriguenques, no deixeu que incinerin la vostra salut.
Llegeix l’estudi que relaciona les incineradores amb l’alta mortalitat per càncer
Llegeix els articles científics sobre salut mediambiental
View this post on Instagram
EL COL·LEGI D’AMBIENTÒLEGS DE CATALUNYA ES POSICiONA SOBRE EL PROJECTE DE NOVA TRACJUSA
Expressa que el dimensionament de la planta supera amb escreix el volum de generació de residus de la zona, fet que no considera el principi de proximitat en la gestió dels residus. Afegeix que Nova Tracjusa planteja una dependència de residus externs que no es pot interpretar com a part d’un model d’autosuficiència i resiliència per al país i que utilitza els termes d’economia circular de manera allunyada del seu significat real. També alerta que la generació d’energia a partir de residus comporta riscos inherents, com ara accidents o fuites de substàncies perilloses. Per tot això, considera imprescindible que el projecte compti amb les màximes garanties i rigorositat, tant pel que fa a la tecnologia com a les mesures de seguretat i salut ambiental. Finalment, defensa la implantació d’un model de gestió de purins que respongui no només a les necessitats econòmiques del sector, sinó també a les de la població i les circumstàncies ambientals del territori.
Llegeix el posicionament del Col·legi d’Ambientòlegs
View this post on Instagram
Què podem fer?
És urgent que ens unim per aturar aquest projecte. Us demanem que pressionem als ajuntaments, als Consells Comarcals i els partits polítics del territori i la pròpia Generalitat, perquè es posicionin clarament en contra d’aquesta incineradora. També podem mostrar el nostre rebuig amb pancartes a tots els balcons amb un llaç negre i participar en les convocatòries de manifestacions i actes de protesta.
Propera acció – Tall de la carretera N-240 a Juneda – 23 de març
View this post on Instagram