Com interpretar la Infografia dels valors límit de qualitat ambiental
Què ens mostra aquesta infografia?
Aquesta infografia presenta els valors límit anuals permesos de diversos contaminants atmosfèrics, segons diferents normatives i recomanacions. L’objectiu és reduir progressivament la contaminació i assolir un ambient més segur per a la salut humana, que lamentablement fins ara no s’ha garantit com demostren el canvis normatius.
Què representen els valors límit anuals?
Els valors límit anuals són les concentracions màximes permeses de determinats contaminants a l’aire, calculades com a mitjanes anuals. Això vol dir que es tenen en compte les variacions al llarg de l’any per establir un llindar de referència que, pot suposar un risc per a la salut humana i el medi ambient.
Qui estableix aquests límits?
Decret 132/2024, pla de qualitat de l’aire, horitzó 2027 de la Generalitat de Catalunya
Aquest decret defineix un Pla de qualitat de l’aire amb un horitzó temporal fins al 2027. Estableix tant valors límits objectius per al 2025 i 2027 com mesures per reduir la contaminació de:
- Diòxid de nitrogen (NO2)
- Partícules en suspensió PM10 i PM2,5
- Benzo(a)pirè (BaP)
- Ozó troposfèric (O3)
L’objectiu principal és disminuir l’impacte de la contaminació sobre la salut i el medi ambient a Catalunya.
Directiva (UE) 2024/2881 sobre la qualitat de l’aire i una atmosfera més neta a Europa
Aquesta directiva europea entrarà en vigor al 2030 fixa valors límit i objectius de reducció progressiva per assolir un aire més net abans del 2030. Els valors proposats per la directiva de la UE disten de les recomanacions de l’OMS, aquests es basen en les investigacions científiques més actuals. L’objectiu és eliminar la contaminació nociva per a la salut humana i els ecosistemes.
L’horitzó final es fixa l’any 2050, amb l’objectiu d’assolir la fita d’emissions zero. En el nostre cas, a les Garrigues, amb el Decret 132/2024 actual, no s’assolirien els límits establerts, i encara menys l’any 2030 amb la Directiva (UE) 2024/2881. Per tant, cal insistir en la reducció de l’activitat industrial i proposar una renovació progressiva del sector industrial.
Directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
L’OMS ofereix recomanacions globals basades en evidències científiques. L’assoliment progressiu d’aquests valors pot evitar fins a 300.000 morts prematures anuals al món. Les seves directrius es consideren l’estàndard ideal per garantir una bona qualitat de l’aire.
Com interpretar els valors?
Colors: Indiquen el grau de reducció de la contaminació al llarg del temps.
-
- Vermell: Valors permesos abans del 1/01/2025.
- Taronja: Objectius per al 2025.
- Groc: Reduccions per al 2027.
- Verd: Objectius per al 2030.
- Verd fosc: Recomanacions de l’OMS.
Percentatges: Indiquen la reducció respecte als valors límits establerts abans del 2025. En el cas de l’ozó i el diòxid de sofre, aquest percentatge de reducció és respecte a la directiva europea, ja que en el decret 132/2024 no és consideren aquests contaminants.
Unitats:
-
- PM10 i PM2,5: partícules en suspensió (en µg/m³).
- BaP: Benzo(a)pirè (en ng/m3)
- NO2: Diòxid de nitrogen (en µg/m³).
- O3: Ozó troposfèric (en µg/m³).
- SO2: Diòxid de sofre (en µg/m³).
- CO: Monòxid de carboni (en mg/m³).
Unitats en µg/m³ que equivalen en 1.000 parts d’un gram.
Dades de l’informe del CSIC.
Segons l’informe del CSIC, la mitjana de concentració atmosfèrica de les PM10 durant el mes de desembre de 2023, va ser de 25,5 μg m–3, considerem que aquestes dades es poden extrapolar als sis mesos de l’any durant els quals es concentra la major activitat de les dues indústries contribuents en aquestes emissions com són, la General d’olis i Termosolar de Borges. Les conclusions que s’extreuen a partir d’aquest informe és que aquestes empreses són les causants del 37% de les PM10 durant el mes de desembre de 2023, fruit de la combustió de biomassa.
En el gràfic podem observar els enregistraments i els pics de concentracions de PM10 registrats en l’estació de la XVPCA de Juneda durant el mes de desembre de 2023. A més en el gràfic s’hi reflexen els valors límit anuals segons: el Decret 132/2024 per als anys 2025 i 2027, Directiva UE 2024/2881 per al 2030 i els recomanats per la OMS, a més d’una línia que representa el valor mitjà enregistrat durant aquest mes.
Segons el gràfic i de manera molt il·lustrativa, s’observa que la mitjana enregistrada al mes de desembre estaria per damunt dels valors límit anuals fixats segons el Decret 132/2024 per a l’any 2027, la directiva EU 2024/2881 i molt per damunt dels valors recomanats per la OMS.
Conclusions
La infografia ens permet veure com les normatives actuals i futures busquen millorar la qualitat de l’aire, atenent que es una de les principals causes de mort a Europa, al menys, 238 000 persones moren de manera prematura i segons alerten els professionals de la salut, la contaminació de l’aire provoca 3.000 morts anuals a Catalunya. Tot i que la UE i Catalunya adopten mesures progressives, encara hi ha diferència amb les recomanacions ideals de l’OMS, i tal com s’il·lustra en el gràfic ens trobem lluny d’assolir aquests objectius. Aconseguir aquests objectius serà clau per protegir la salut de la població i els ecosistemes. Mentrestant, quantes persones es veuran afectades per aquest contaminants a les Garrigues? Quantes morts pot arribar a provocar?